Dermatologie în Chișinău
Dermatologie
Pielea este cel mai mare organ al corpului. Aceasta menține un echilibru între diverși parametri ai organismului nostru și este prima barieră care ne apără împotriva agresiunii factorilor externi, cum ar fi de exemplu agentii infectiosi ( bacterii, virusuri, paraziti).
Dermatologia este specialitatea medicală care se ocupă cu studiul afectiunilor pielii (boli cutanate), ale anexelor pielii (păr și unghii) și ale mucoaselor adiacente (cavitate bucală și organe genitale).
CARE SUNT RAMURILE DERMATOLOGIEI?
Medicul dermatolog pune diagnosticul și recomanda tratamentul a peste 3000 de afecțiuni, inclusiv cancere de piele (de exemplu: melanomul), boli inflamatorii si infectioase cutanate, acnee, boli cu transmitere sexuala, probleme legate de îmbătrânirea pielii etc.
TIPURI DE DERMATOLOGIE
✓ DERMATOLOGIE MEDICALĂ – se ocupă cu diagnosticul, tratamentul și prevenția afecțiunilor pielii (boli cutanate), ale anexelor pielii (păr și unghii) și ale mucoaselor adiacente (cavitate bucală și organe genitale).
✓ IMUNO- DERMATOLOGIE – ramură a dermatologiei specializată în tratarea bolilor de piele.
✓ DERMATOLOGIE-ESTETICĂ – ramură a dermatologiei care se ocupă de procedurile estetice minim invazive precum corecţia ridurilor cu acid hialuronic, toxina botulinică, peeling-uri ș.a.m.d.
CÂND TREBUIE SĂ MERGI LA DERMATOLOG?
✓ PREVENȚIE: Pacienții se pot programa la dermatolog la un CONTROL DE RUTINĂ ANUAL pentru a evalua starea de sănătate a pielii, anexelor pielii și a mucoaselor adiacente
✓ DIAGNOSTIC: Medicul dermatolog este consultat de majoritatea pacienților pentru o CONSULTAȚIE DERMATOLOGICĂ în momentul în care aceștia se confruntă cu leziuni pe corp (ex. pete, alunițe, excrescente, etc.) sau alte probleme care necesită atenția acestuia.
✓ TRATAMENT: În urma unui diagnostic, pacienții consultă dermatologul pentru recomandarea unui tratament si pentru monitorizarea evolutiei afectiunii si raspunsului la tratament.
INVESTIGAȚII DERMATOLOGICE DISPONIBILE
CONSULTAȚIA DERMATOLOGICĂ
- ANAMNEZA – medical discuta cu pacientul despre boala, despre istoricul medical si investigatiile realizate anterior
- EXAMENUL CLINIC – examinarea leziunilor de la nivelul pielii, parului, unghiilor, mucoaselor
- DIAGNOSTIC
- RECOMANDARE INVESTIGAȚII SUPLIMENTARE (analize de laborator, dermatoscopie ș.a.m.d.)
- RECOMANDARE TRATAMENT
- RECOMANDARI SPECIALE pentru ingrijirea pielii si anexelor, pentru prevenirea aparitiei afectiunilor si un aspect sanatos
CONSULTAȚIA DERMATOLOGICĂ DE RUTINĂ
Este recomandată minim o dată pe an pentru a preveni apariția unor afecțiuni ale pielii, unghiilor și părului.
CONSULTAȚIE DERMATOLOGICĂ DE DIAGNOSTIC
Dacă între vizitele anuale apar probleme de sănătate, cum ar fi aluniţe care îşi modifică forma, culoarea, dimensiunea, acnee, răni care nu se vindecă, erupţii cutanate, infecţii ale unghiilor sau alte probleme cutanate, este necesar să te programezi la o consultatie dermatologica de diagnostic în cel mai scurt timp.
CONSULTAȚIE DERMATOLOGICĂ DE MONITORIZARE
Pentru urmărirea evoluției tratamentului și a rezultatelor acestora, medicul dermatolog îți va indica frecvența cu care trebuie să te prezinți la o consultatie dermatologica de monitorizare.
TESTE DIAGNOSTICE MODERNE – DERMATOSCOPIA
Dermatoscopia este recomandată în special pentru diagnosticul leziunilor pigmentare ale pielii – nevi ( alunite) pentru identificarea incipientă a cancerului de piele- melanom, carcinom bazocelular si spinocelular.
Dermatoscopia este o metodă eficientă, rapidă și neivazivă folosită pentru a crește precizia diagnosticului clinic.
Metoda constă în examinarea suprafeței pielii și a structurilor profunde cu ajutorul unui dermatoscop. Dermatoscopul permite mărirea imaginii structurilor cutanate pentru o buna vizualizare si interpretare a modificarilor.
Dermatoscopia ar trebui efectuata o data pe an de orice persoana sau mai des- la 4- 6 luni- de catre persoane cu pielea mai deschisa la culoare, multe alunite, care au avut arsuri de piele repetate sau au rude de gradul intai cu cancer de piele.
INTERVENȚII DERMATOLOGICE
✓ electrocauterizarea leziunilor cutanate (papiloame, veruci – negi, keratoze, vegetatii veneriene – condiloame);
✓ chiuretarea leziunilor cutanate (molluscum contagiosum);
✓ biopsia cutanata (prelevarea unui fragment de piele pentru examen histopatologic in vederea diagnosticului);
✓ tratamentul unghiei incarnate;
✓ excizia leziunilor cutanate.