Medicina estetică în Chișinău
Injectare acid hialuronic
Pe măsură ce înaintăm în vârstă, cantitatea de colagen, elastină și acid hialuronic de la nivelul pielii începe să scadă lăsând în urmă o piele flască, lipsită de strălucire și volum.
O metodă rapidă și eficientă de a obține un aspect mai întinerit este injectarea de acid hialuronic. Acesta atrage moleculele de apă la nivelul zonei injectate, obținându-se astfel un efect de hidratare și restabilire a volumului facial.
Cui se adresează?
Injectarea cu acid hialuronic este o soluție eficientă și rapidă pentru refacerea volumului facial. Această intervenție este potrivită persoanelor care își doresc ștergerea semnelor de îmbătrânire prematură a feței.
Injectarea cu acid hialuronic ajută la ajustarea:
- Volumului buzelor
- Estomparea ridurilor/ faldurilor nazolabiale (marionette)
- Redefinirea pomeților
- Corectarea cearcănelor
- Corectarea liniilor fine în jurul gurii
- Corectarea liniilor din jurul urechilor
Ce presupune intervenția?
Înainte de intervenție vom evalua zonele feței și/sau a buzelor, care au nevoie de îmbunătățiri, iar pentru un plus de confort, vom folosi un gel anestezic.
Intervenția presupune injectarea acidului hialuronic în zonele stabilite împreună, folosind ace de dimensiuni foarte mici. Procedura va dura între 15 și 30 minute și nu este dureroasă.
După tratament vom aplica o cremă calmantă și gheață, pentru a reduce disconfortul și inflamația de la nivelul zonei tratate. Este posibil ca 2-3 zile după injectare să persiste o inflamație locală, însoțită de roșeață. De asemenea, pot să apară niște vânătăi locale care vor dispărea în maxim 7 zile.
Recomandăm evitarea efortului fizic prelungit, a expunerii la soare, a saunei sau a băilor fierbinți 3 zile după intervenție.
Ce se întâmplă după intervenție?
Efectul acidului hialuronic este vizibil imediat după injectare, dar rezultatul final al intervenției este obținut după 2 săptămâni, după ce s-au redus semnele inflamației iar substanța injectată s-a integrat local. Durata rezultatului obținut este temporară, și variază de la o persoană la alta, dar și în funcție de tipul de substanță injectată și de zona tratată.
De exemplu, rezultatele acidului hialuronic injectat în buze pot dura 6 luni, cele din pliurile nazolabiale pot dura între 9-12 luni, iar în obraji, efectele pot fi vizibile până la 24 de luni.
După acest interval de timp, acidul hialuronic este resorbit de organism, motiv pentru care este necesară o nouă injectare în cazul în care se dorește menținerea rezultatului pe termen lung.
Injectare toxină botulinică (injectare BOTOX)
Zâmbetul, încruntarea, chiar mestecatul – practic orice mișcare facială – pot duce la unul dintre cele mai comune semne de îmbătrânire – ridurile.
Acestea te pot face să pari obosit, trist sau chiar furios atunci când nu ești. Unul dintre cele mai rapide remedii pentru îndepărtarea ridurilor este injectarea de toxină botulinică de tip A.
Aceasta relaxează mușchii feței și reduce sau elimină temporar liniile fine și ridurile faciale prin blocarea temporară a terminațiilor nervoase ale mușchilor în care a fost injectată. Acest proces, care este reversibil, duce la scăderea temporară a activității mușchiului, ceea ce face ca pielea să devină netedă, iar ridurile să se diminueze.
Cui se adresează?
Tratamentul cu toxină botulinică este potrivit atât femeilor cât și bărbaților, care își doresc redobândirea rapidă a unui aspect mai relaxat și întinerit al feței.
Zonele care se pot îmbunătăți cu injecțiile cu Botox includ ridurile de expresie din zona frunții, ochilor, zona gurii și a gâtului.
Ce presupune intervenția?
Injectarea de toxină botulinică este un procedeu estetic minim invaziv, care reduce sau elimină cutele şi ridurile de expresie.
Aceasta poate părea o procedură simplă, în realitate, aceasta este atât o artă, cât și o știință, și ar trebui efectuată doar de profesioniști cu experiență în domeniul medical.
Există 43 de mușchi pe fața ta și este vital ca persoana care efectuează injecții cu toxină botulinică să înțeleagă și să identifice punctele corecte.
Pentru procedură vom folosi un ac foarte subțire pentru a injecta cantități mici de toxină botulinică în mușchii specifici. Blocând selectiv doar mușchii responsabili de apariția ridurilor de expresie, obținem un rezultat natural fără afectarea fizionomiei.
Procedeul durează de obicei mai puțin de 15 minute și nu este necesară anestezia, dar pentru confortul tău putem folosi o cremă anestezică locală pentru amorțirea zonei de injectare.
Numărul injecțiilor necesare depinde de caracteristicile tale faciale și de amploarea ridurilor.
Ce se întâmplă după intervenție?
Nu există un timp minim necesar recuperării după injectarea cu botox. Poți relua activitățile normale imediat, însă pentru a evita echimozele (vânătăile) și migrarea soluției în alți mușchi ai feței, este indicat să ții însă cont de următoarele recomandări:
- Evită masajul facial, mai ales al zonelor tratate cu botox, în primele 2 săptămâni de la injectare pentru a evita migrarea substanței în alt mușchi;
- Evită expunerea la soare, saună, efortul fizic prelungit în primele 3 zile după tratament;
- Evită ibuprofenul și aspirina, dacă este posibil, cu 10 zile înainte de injecțiile cu Botox și 10 zile după. Dacă urmezi un tratament cu aspirină pentru o afecțiune medicală, consultă-ți medicul înainte de a opri medicamentul.
Efectul injecțiilor cu Botox apare în medie după două săptămâni de la injectare, iar rezultatul final se va putea observa. Rezultatele durează 3-6 luni, în funcție de doza administrată și zona tratată.
Scleroterapie
Scleroterapia este o metodă de tratament pentru venule, varice nesistematizate și vene păianjen. Vasele de sânge afectate sunt injectate cu o substanță specială (agent sclerozant), care le face să se micșoreze și să se fibrozeze (sclerozeze).
Procedura este minim invazivă și non chirurgicală, necesitând doar o serie de injecții. Medicul specialist injectează o substanță medicamentoasă în vasele de sânge (sau în vasele limfatice), iar această injecție le face să se micșoreze.
Substanța folosită este o soluție iritantă, numită și substanță sclerozantă, care este injectata direct într-o venă sau într-un vas limfatic. Soluția aceasta irita vasul de sânge, făcându-l să se umfle. Aceasta umflare pronunțată întrerupe circulația sângelui sau a limfei, iar vasul se micșorează.
Când am nevoie de scleroterapie?
Scleroterapia este indicată pentru varice, telangiectazii și venele reticulare. De asemenea, este cea mai puțin invazivă dintre procedurile existente în prezent. Scleroterapia se realizează, în general, fără anestezie (pentru că anestezia este mai dureroasă decât procedura în sine), în regim ambulatoriu, în mai puțin de o oră. Se începe cu marcarea punctelor în care va fi injectată substanța sclerozantă, identificate în urma consultului medical sau cu ajutorul unor investigații precum ecografia Doppler.
După ce procedura s-a terminat, se va menține compresia membrului tratat prin bandajare, aspect care previne riscul formării unor cheaguri de sânge. Pacientul va trebui să poarte ciorapi de compresie, pe o perioadă de timp determinată de medicul specialist, până la vindecarea completă, pentru a asigura succesul tratamentului.
Ce presupune scleroterapia?
Procedura presupune injectarea agentului sclerozant în venă, indiferent de natura acestuia, dacă este soluție sau spumă. Acest agent determină iritarea peretelui vasului de sânge prin inflamarea, sclerozarea și, ulterior, închiderea acestuia. În timp, vena se transformă în țesut cicatricial invizibil cu ochiul liber.
Care sunt principalele avantaje ale scleroterapiei?
Pacientul se poate deplasa și să își poate continua activitatea la locul de muncă imediat după finalizarea procedurii. De asemenea, scleroterapia este o procedură sigură, fără riscuri, care este capabilă să elimine în mod eficient venele cu probleme, precum venele de tip pânză de păianjen în aproape 90% dintre cazuri.
Printre alte beneficii ale scleroterapiei se numără: disconfort minim în timpul procedurii, recuperare rapidă a mobilității, durată scurtă a unei ședințe, risc scăzut de leziuni la nivelul nervilor, număr mic de vânătăi în urma procedurii, precum și costuri scăzute.
Care sunt contraindicațiile scleroterapiei?
Scleroterapia este, într-adevăr, o procedură minim invazivă și sigură. Însă, acest lucru nu înseamnă că procedura poate fi efectuată oricărui pacient. Spre exemplu, femeile gravide, persoanele cu tromboză venoasă acută, persoanele care au alergie la agenții sclerozați, persoanele cu probleme cardiace, pacienții imobilizați care nu se pot deplasa pe cont propriu, persoanele cu infecție acută sau persoanele cu arteroscleroză avansată la nivelul membrelor inferioare nu pot beneficia de scleroterapie.
De asemenea, femeile care alăptează, pacienții cu tendința de a suferi de migrene sau pacienții cu trombofilie, precum și cei cu antecedente de tromboză venoasă profundă fac parte dintr-un grup de pacienți pentru care scleroterapia este asociată cu un risc mai mare, însă există posibilitatea ca aceștia să poată face procedura în anumite condiții pe care medicul le va explica fiecărui pacient în parte.
La ce să mă aștept după procedură?
Medicul va examina locul injectarii pentru posibile efecte adverse imediate. La locul injectarii pot sa apara:
- Pete rosii proeminente – ar trebui sa dispara in cateva zile
- Linii sau pete maronii – in majoritatea cazurilor, acestea dispar dupa 3-6 luni
- Vanatai (echimoze) – vor disparea dupa cateva zile sau saptamani
La nivelul venelor tratate, se va aplica un pansament si bandaj compresiv pentru 72 de ore, dupa care ti se va recomanda purtarea unui ciorap compresiv pentru inca 3 saptamani.
Este recomandata mobilizarea precoce si mersul pe jos. Miscarea este importanta pentru a preveni formarea cheagurilor de sange si pentru a maximiza rezultatele tratamentului. Totusi, nu se recomanda sa faci niciun tip de efort fizic aerobic (alergat, ridicat greutati) timp de cateva zile – o saptamana. Iti poti relua insa in aceeasi zi activitatile obisnuite zilnice.
Este interzisa expunerea la soare timp de 1 ½ luni deoarece ar putea sa apara hiperpigmentarea pielii. De aceea, lunile friguroase sunt cele mai indicate pentru realizarea acestei proceduri.
Care sunt rezultatele ?
Varicele mici si venele in panza de paianjen raspund cel mai bine la scleroterapie. Vei vedea imbunatatiri in cateva saptamani de la tratament. Pentru varicele mai mari, imbunatatirea vizibila poate dura pana la patru luni.
Vei reveni la control dupa aproximativ o luna de la procedura. Medicul chirurg vascular va verifica succesul procedurii si va decide daca sunt necesare sesiuni suplimentare. Rata de succes a scleroterapiei pentru venele mici superficiale de la nivelul membrului inferior este de aproximativ 75%.
Uneori, pentru a elimina complet venele anormale, pot fi necesare 2-3 sedinte. In general, trebuie sa astepti 4-6 saptamani inainte de o noua sesiune de scleroterapie.
Venele care au raspuns la tratament nu se vor mai reface. In schimb, pot sa apara vene noi anormale care sa necesite scleroterapie.
Microneedeling
Microneedling-ul este o procedură de rejuvenare a pielii de la nivelul feței, gâtului și al decolteului, prin stimularea producției naturale de colagen și elastină proprie pielii.
În urma procedurii va rezulta o piele tonică, luminoasă și fermă, cicatricile vor fi reduse, iar ridurile se vor diminua, prin umplerea acestora cu colagen și elastină produse natural de pielea proprie. Calitatea tegumentului va fi astfel îmbunătățită.
Cui se adresează?
În general, se dedică celor care au depășit vârsta de 35 de ani, care își doresc să aducă o îmbunătățire a calității și aspectului pielii.
Tratamentul cu Microneedeling este indicat pentru tratarea:
- Ridurilor fine
- Pielii îmbătrânite, lipsită de tonus și fermitate
- Cicatricelor atrofice (post-acnee, post-varicelă, post-traumatică etc)
- Alopecie
- Keratoză actinică
- Melasma
- Vergeturilor
Nu este indicat celor care:
- Au facut tratament cu Roaccutane (Isotretitoina) în ultimele 3 luni;
- Au facut radioterapie în ultimul an, în zona ce urmează să fie tratată;
- Au infecție, afecțiuni sau herpes la nivelul pielii zonei ce urmează să fie tratată;
- Femei gravide sau care alăptează
- Au antecedente de cicatrici hipertrofice sau cheloide sau probleme de cicatrizare
Ce presupune intervenția?
Procedura se realizează prin aplicarea pe piele a unui dispozitiv prevăzut cu microace sterile.
Prin aplicarea de micro înțepături repetitive, organismul este provocat să producă mai mult colagen și elastină, cu scopul de a se vindeca. Pe măsură ce organismul activează regenerarea celulară, zonele supuse procedurii întră în procesul de vindecare (regenerare), îmbunătățindu-și astfel aspectul.
Nu este o procedură invazivă, iar disconfortul este minim. Anestezia se va efectua local, cu o cremă anestezică.
Durata fiecărei ședințe de microneedling depinde de zona tratată (scalp, față, abdomen, coapsă, șold etc).
Ce se întâmplă după intervenție?
Imediat după intervenție, zona tratată va deveni roșie și ușor inflamată.
În primele ore veți resimți un disconfort asemenător celui avut în urma expunerii prelungite la soare. Pielea va fi uscată și sensibilă la atingere.
Modificările post-procedură se vor diminua treptat, urmând să dispară în maxim 24 de ore.
Pentru rezultate optime este indicat să ții cont de următoarele aspecte:
- Evită băile fierbinți, în primele 48 ore.
- Evită aplicarea machiajului, timp de 24 ore post-procedură.
- În prima săptămână după interventie, evită tratamentul cu medicamente antiinflamatoare. Pentru a reduce inflamația locală puteți aplica gheață sau creme cu arnică.
- Evită expunerea directă la soare în următoarele 2 săptămâni.
Efectele procedurii vor fi vizibile treptat, ajungând să fie maxime după 3-4 săptămâni de la intervenție, când vei putea observa o îmbunătățire generală a pielii, tonifiere și estompare a ridurilor.
Pentru rezultate maxime, se recomandă repetarea procedurii la fiecare 2-3 săptămâni, fiind necesare în medie 3-5 ședințe, în funcție de rezultatele observate pe parcursul planului de tratament și de zona tratată.
Microneedling-ul poate fi asociat cu alte terapii de rejuvenare (PRP, Peeling chimic etc).
Peeling chimic
Peelingul chimic este o tehnică de înfrumusețare, folosită pentru îmbunătățirea texturii pielii de la nivelul feței, gâtului sau feței dorsale a mâinilor, prin stimularea producerii de colagen nou, datorită capacității sale de stimulare a colagenului.
Astfel, zona tratată își va recăpăta elasticitatea, tonusul şi strălucirea.
Cui se adresează?
Peelingul chimic stimulează procesul natural de regenerare a pielii și se folosește în tratarea următoarelor afecțiuni:
- Hiperpigmentările – diminuează pistruii și ajută la diminuarea sau chiar eliminarea petelor apărute în urma expunerii la soare;
- Acneea – ajută la tratarea acneei și la corectarea cicatricilor cauzate de aceasta;
- Comedoanele (puncte negre și albe) – ajută la înlăturarea punctelor negre și albe, pe o perioadă determinată;
- Ridurile fine – ajută la diminuarea liniilor și ridurilor fine din jurul ochilor și din jurul gurii;
- Porilor dilatați – ajută la diminuarea acestora.
Procedura este indicată după vârsta de 30 ani, exceptând cazurile în care aceasta este necesară pentru tratarea acneei.
Ce presupune intervenția?
Peelingul chimic este o procedură medicală nechirurgicală, care presupune aplicarea unor substanțe chimice pe piele, la nivelul zonelor afectate.
Acest proces are scopul de a stimula procesul natural de regenerare celulară, prin efectul de exfoliere controlată a epidermei.
În funcţie de particularităţile tenului, de tipul de piele sau de afecțiunile acestuia, peelingul chimic se realizează prin mai multe grade de profunzime şi cu diferite substanţe.
În funcție de nivelul de profunzime, peelingul chimic poate fi: superficial, mediu sau profund.
Peeling superficial
Prin peelingul superficial se va penetra doar stratul superficial al pielii, cu scopul de a-l exfolia ușor. Prin procesul de vindecare declanşat se formează un nou strat de piele şi se stimulează producerea de colagen şi elastină, la nivelul dermului.
În această metodă se folosesc acizi diluați, alphahidroxici, hidroxiacizi sau acizi din fructe: acid citric (extras din citrice), acid glicolic (extras din trestia de zahăr), acid malic (din măr), piruvic (din struguri).
Procedura ajută la tratarea liniilor fine, a petelor de pigment, a cicatricilor subtile cauzate de acnee şi a pielii uscate. Rezultatul va fi un aspect mai tânăr al feței, gâtului, pieptului sau mâinilor.
Peeling mediu
Pentru rezultate mai bune în îndepărtarea ridurilor fine, a petelor pigmentare sau a cicatricelor postacnee se utilizează peelingul mediu.
Prin această procedură se va penetra atât stratul superficial, cât și cel mediu al pielii, pentru a elimina celulele deteriorate și pentru a stimula formarea de celule noi.
În această variantă se utilizează acidul tricloracetic. Acidul se lasă să acţioneze câteva minute, până când pielea se albeşte, după care se înlătură prin spălare. Pielea devine roz, iar în zilele următoare începe să se descuameze treptat.
Procedura tratează petele și semnele mai profunde de pe piele cauzate de acnee sau de procesul de îmbătranire, liniile fine, ridurile, pistruii și decolorarea moderată a pielii. De asemenea, tehnica poate fi folosită pentru a netezi pielea aspra și pentru a trata anumite modificări precanceroase, cum ar fi keratozele actinice.
Peelingul profund
În cazul semnelor accentuate și profunde, cum ar cicatricile, ridurile sau leziunile profunde, este nevoie de o regenerare integrală a țesutului și atunci se poate adopta metoda peelingului profund.
Peelingul profund presupune utilizarea acizilor fenoli, substanţe foarte agresive, pentru a pătrunde în straturile profunde ale pielii.
Din cauza substanțelor periculoase care sunt utilizate, această tehnică se realizează exclusiv în sala chirurgicală, sub anestezie locală și poate fi realizată o singură dată.
Procedura conduce la o îmbunătățire importantă a aspectului pielii, datorită regenerării profunde a pielii.
Ce se întâmplă după intervenție?
După procedura de peeling chimic, pielea se va descuama treptat și neuniform. Este foarte important să nu îndepărtați forțat pielea care se exfoliază, pentru a evita riscul de a rămane cu semne.
Deoarece este o procedură care implică exfolierea pielii, în perioada următoare peelingului chimic, pielea va fi sensibilă și nu se recomandă expunerea la soare.
Astfel, cea mai indicată perioadă pentru efectuarea peelingului este toamna, când razele soarelui nu sunt atât de puternice. Perioadele de evitat sunt vara, dar şi iarna, deoarece zăpada reflectă razele UV, iar asta va afecta tenul.
În cazul unui peeling chimic profund, perioada de refacere este mai mare, de minim 10 zile, timp în care veți purta un bandaj special pe față. Efectele acestei proceduri sunt însă foarte puternice, datorită repoziționării noului ţesut dermal.