Medicina regenerativă în Chișinău
Lipofilling
Lipofilling-ul este procedura chirurgicală minim invazivă prin care se injectează grăsimea proprie în zonele care necesită augmentarea volumului, producând rezultate sigure, de lungă durată și cu un aspect natural.
Lipofillingul este o procedură prin care propriul țesut adipos al pacientului este folosit pentru a trata alte zone ale corpului. În acest fel se elimină riscul unei reactii de corp străin. Mai mult decât atât, grăsimea este ușor accesibilă și la îndemână (fiind sub piele), pentru pacient disconfortul sau morbiditatea fiind minime. Pentru a ajunge la rezultatul dorit uneori este necesar ca procedura de lipofilling să fie repetată de câteva ori, ceea ce este foarte ușor realizabil.
În esență, lipofilling-ul este un auto-transplant de celule adipoase în zonele specifice dorite.
Procedura de lipofilling facial este indicată pentru a corecta obrajii căzuţi sau scobiţi, ridurile naso-labiale adânci, şi în unele cazuri, ridurile dintre ploapele inferioare şi obraji. De asemenea, lipofillingul este una dintre cele mai comune metode de augmentare a buzelor.
DE REȚINUT:
![]() |
DURATA OPERATIEI: | 1 oră (în funcție de numărul zonelor tratate) |
![]() |
ANESTEZIA: | Anestezie locală infiltrativă a zonelor donatoare și a zonelor ce urmează a fi tratate |
![]() |
SPITALIZAREA: | În general nu este necesară |
![]() |
EFECTE SECUNDARE: | Zona donatoare: hematoame, tumefiere, sensibilitate, până la 24 de ore de drenaj al lichidului anestezic.
Zona tratată: hematoame, tumefiere (în mod special buzele, dacă sunt tratate), sensibilitate. |
![]() |
RISCURI CHIRURGICALE: | Asimetria zonelor tratate, neregularități, extracorecție, infecție, efectul incomplet al operației |
![]() |
RECUPERAREA: | Dupa 3 zile încep să se dezumfle zonele tratate La 1 săptămână este posibilă reîntoarcerea la locul de muncă și reînceperea activităților sociale, uneori fiind necesar machiajul zonelor tratate La 2-3 săptămâni se dezumflă zonele tratate |
![]() |
DURATA REZULTATELOR: | După resorbția inițială a unui procent din grăsimea transplantată (între 20% și 50%), rezultatul poate fi considerat permanent |
Terapia PRP (Platelet Rich Plasma – plasmă îmbogățită cu trombocite) este cunoscută și sub denumirea de “Terapia Vampir” și se referă la procesul de injectare cu plasmă și trombocite proprii pacientului, în scopul tratamentul estetic al ridurilor sau al cicatricilor, conferind un aspect luminos, ferm și neted al pielii.
Cui se adresează?
Tratamentul PRP se adresează persoanelor mature, atât femeilor cât și bărbaților, care își doresc recăpătarea aspectului tânăr al pielii de la nivelul feței, gâtului și decolteului, mâinilor, a scalpului, dar și a altor zone ale corpului.
În plus, tratamentul PRP grăbește vindecarea și stimulează regenerarea țesuturilor afectate, fiind utilizat și în scopul vindecării rănilor, a traumatismelor și a leziunilor articulare, chiar de către sportivii de performanță.
De asemenea, terapia este folosită pentru îmbunătățirea calității firului de păr și stimularea creșterii acestuia. Acest tip de procedură este adresat mai ales bărbaților care doresc să prevină calviția.
Tratamentul PRP este indicat pentru:
- Rejuvenarea feței și obținerea unui aspect mai tânăr și mai odihnit
- Rejuvenarea mâinilor (fața dorsală a mâinii), în scopul de a crește elasticitatea și fermitatea tegumentară
- Ameliorarea aspectul cicatricilor
- Stimularea creșterii părului
- Rejuvenarea pielii și regenerarea țesuturilor afectate din alte zone precum: brațe, fese, coapse, gambe și abdomen.
Ce presupune intervenția?
Terapia PRP (terapia vampir) presupune recoltarea unei cantități de aproximativ 8 ml sânge din brațul pacientului, urmată de separarea plasmei și a trombocitelor de restul componentelor sângelui, printr-un proces de centrifugare și, mai apoi, injectarea plasmei și a trombocitelor rezultate, în zonele specifice.
Separarea se va realiza printr-un proces de centrifugare a probei de sânge recoltată și necesită utilizarea unui echipament special de centrifugare.
Terapia este minim invazivă și se desfășoară fără a fi necesară o anestezie specială. După o toaletă locală minuțioasă și dezinfecția cu alcool sau clorhexidină a zonei, vom aplica cremă și gel anestezic, după care îți vom injecta cu atenție PRP sub piele, în zonele care necesită îmbunătățire.
Trombocitele se descompun și își eliberează factorii de creștere, care declanșează procesele naturale de proliferare celulară și reînnoire a țesuturilor.
Post terapie vom aplica un gel de arnică, pentru a limita eventualul edem postinjecțional și posibilele mici echimoze ce pot apărea în zona injectată.
Când PRP este utilizat pentru a trata căderea părului, pacientul trebuie să-și spele părul în ziua tratamentului și să nu folosească niciun produs pe păr. Procedura în sine durează aproximativ 30 de minute, iar în majoritatea cazurilor, se pot relua activitățile uzuale imediat după finalizarea procedurii.
Ce se întâmplă după intervenție?
Terapia necesită 3 tratamente repetate la un interval de 2-3 săptămâni, efectul acestora fiind de aproximativ 6 luni sau chiar un an. Pentru întreținere este necesar un tratament la fiecare 6 luni.
Tratamentul cu PRP poate fi asociat, și chiar este indicat a fi asociat cu injectarea de alte produse, cum ar fi acidul hialuronic, lipofilling, terapie cu toxina botulinică etc.
În cazul procedurii de stimulare a creșterii părului, trebuie să eviți spălarea zonei de tratament timp de 48 de ore.
În acest caz, efectul tratamentului este cel mai vizibil după primele șase luni. Pentru a menține îmbunătățirea creșterii și texturii părului, pot fi necesare tratamente repetate.
Este important să urmezi instrucțiunile noastre cu privire la medicamente care prelungesc sângerarea, cum ar fi aspirina, naproxenul, ibuprofenul sau diluantele sângelui.
Terapia prin presiune negativă este o metodă de tratament neinvazivă ce constă în expunerea plăgilor la presiune subatmosferică controlată realizată cu ajutorul unei pompe de aspiraţie.
În termeni simpli, acest procedeu este un pansament ocluziv din spumă poliuretanică sau material textil antibacterian conectat la o pompă electronică de vid care, prin îndepărtarea continuă a fluidelor și prin creștera fluxului sanguin către aria tratată, “forțează” o plagă (cronică, traumatică sau produsă chirurgical) să se vindece mai repede.
Avantajele metodei:
- reduce durata internării, în cazuri selectate tratamentul putând fi efectuat în sistem ambulator
- reduce frecvenţa pansamentelor plăgii (schimbarea pansamentului la 36 – 72 ore)
- avantajele unui pansament ocluziv în ceea ce priveşte izolarea plăgii
- reduce contaminarea bacteriană a plăgii prin aspiraţia continuă a secreţiilor
- pregăteşte plaga pentru o grefă de piele prin favorizarea granulării
Cui i se adresează ?
Fiecare plagă necesită un plan de tratament personalizat, iar opțiunea dumneavoastră pentru tratamentul avansat al plăgilor TPN ar trebui, la rândul său, să poată fi personalizata. Etiologia plăgilor și pragul de durere trebuie să reprezinte reperul deciziilor de aplicare a tratamentului avansat al plăgilor TPN.
Indicații ale TPN:
- plăgi supurate fără tendinţă la vindecare spontană o ulcere de decubit o picior diabetic o ulcere venoase
- plăgi cronice după intervenţii chirurgicale o infecţii de material protetic după tratamentul herniilor/eventraţiilor o fistule entero-cutanate o plăgi supurate în chirurgia vasculară – infecţii de proteze vasculare
- dehiscenţele de sutură, dehiscenţa sternală după chirurgia cardiacă
- plăgi secundare unor arsuri
- plăgi secundare unor traumatisme severe ale ţesuturilor moi
- plăgile din fasceita necrozantă
- plăgi profunde cu exudat în cantitate mare
- pacienţi cu abdomen deschis