Chirurgia plastică și chirurgia estetică sunt doi termeni des confundați. De obicei, oamenii care nu lucrează în domeniul medical au impresia că un chirurg plastician practică aceleași proceduri ca și un chirurg estetician, având scopul de a îmbunătăți aspectul fizic, la cererea pacientului. Totuși, acestea sunt două specialități medicale cu scopuri total diferite. În timp ce chirurgul plastician reconstruiește țesuturile afectate de unele boli sau accidente, cu scopul de a le reda funcția, chirurgul estetician corectează anumite defecte care nu afectează sănătatea ci doar aspectul. Pe de altă parte, există și o strânsă legătură între cele două: chirurgia estetică este o componentă a chirurgiei plastice. Află mai multe despre chirurgia plastică, chirurgia estetică și diferențele dintre acestea.

Chirurgia plastică

Chirurgia plastică este specialitatea medicală care se ocupă cu procedurile de reconstrucție a corpului uman, cu scopul de a-i reda unele funcții și aspectul fiziologic. Chirurgia plastică este necesară, din punct de vedere medical, pentru recuperarea pacienților cu arsuri, traume, malformații congenitale, tumori, cicatrici, afecțiuni musculo-scheletice și cranio-maxilo-faciale. Medicul plastician nu urmărește doar redobândirea funcțiilor fiziologice ale pacientului, ci și reconstrucția țesuturilor afectate, într-o manieră cât mai estetică posibil. Chirurgul plastician trecut printr-un program special de pregatire se poate specializa pe chirurgie estetică, aceasta fiind, de fapt, o subspecialitate a chirurgiei plastice. 

Ce poate trata chirurgul plastician:

 • Anomalii congenitale ale membrelor sau pielii
 • Boli degenerative ale mâinilor
 • Leziuni ale mâinilor
 • Defecte congenitale craniofaciale (cum ar fi despicături ale palatului sau buzelor)
 • Cancerul de piele – excizia tumorilor de la nivelul tegumentelor și reconstrucția țesuturilor.
 • Deformări ale sânilor, apărute ca urmare a extirpării acestora în contextul cancerului de sân. 
 • Traume – arsurile și alte leziuni la nivelul pielii. 

Așadar, chirurgia plastică se utilizează în scop terapeutic pentru unele afecțiuni care scad calitatea vieții, fiind, uneori, o componentă importantă în programul de recuperare a pacienților. 

Chirurgia estetică

Chirurgia estetică, cunoscută și sub denumirea de chirurgie cosmetică, este subspecialitatea chirurgiei plastice, dar se ocupă strict cu proceduri de remodelare facială și corporală. Chirurgul estetician efectuează intervenții care au rolul de a îmbunătăți aspectul fizic, fără scop terapeutic. Prin urmare, chirurgia estetică se efectuează la cererea pacienților care sunt nemulțumiți de anumite trăsături fizice naturale și care își doresc îmbunătățirea acestora. De asemenea, chirurgia estetică este utilă, mai ales, pentru mascarea semnelor de îmbătrânire. Sub nicio formă, chirurgia estetică nu este utilizată în cazurile de boală sau traumatisme. 

Chirurgul estetician poate interveni asupra oricărei zone a corpului. Procedurile estetice se realizează în funcție de preferințele pacientului și de recomandările medicului. 

Iată câteva dintre procedurile de chirurgie estetică:

 • Implantul mamar – este, probabil, cea mai cunoscută intervenție de chirurgie estetică și presupune mărirea sânilor sau modificarea formei acestora cu implanturi de silicon sau grasime proprie
 • Lifting mamar – ridicarea sânilor și modificarea formei.
 • Mamoreducție – micșorarea sânilor.
 • Proceduri de estetică facială – lifting facial, rinoplastie (modificarea nasului), modificarea pomeților și bărbiei, rejuvenare facială (tratament riduri), mărirea  și modificarea formei buzelor prin injectare de acid hialuronic.
 • Liposucție – remodelarea corporală prin aspirația celulelor grase în exces.

În concluzie, principala diferență între intervențiile chirurgiei plastice și cele ale chirurgiei estetice constă în obiectivele acestora. În timp ce chirurgia plastică are indicații medicale pentru anumite patologii, chirurgia estetică se adresează oricărei persoane care își dorește modificarea aspectului fizic.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *