Chistul sinovial ( higrom, chist ganglionar)  este o falsă tumoră (pseudotumoră) a părţilor moi de la nivelul mâinii şi a antebraţului.

 

Această formaţiune moale, semisolidă este, de fapt, o expansiune a unei capsule articulare sau a unei sinovii a unui tendon, în care se acumulează lichid articular sau sinovial, fiind şi cea mai frecventă formaţiune a părţilor moi de la nivelul membrului superior. Chistul sinovial se poate dezvolta la oricare dintre articulaţii, dar cel mai frecvent este întâlnit la nivelul feţei dorsale a încheieturii mâinii (faţa dorsală a articulaţiei radio-carpiene).

Printre cauzele apariţiei chisturilor sinoviale se numără: activităţi solicitante şi repetitive la nivelul articulaţiilor mâinii, traumatisme locale repetate, artrite, hiperlaxitate ligamentară. Unele chisturi sinoviale se dezvoltă fără a putea fi identificată o cauză anume.

Cea mai frecventă acuză e cea estetică, deoarece formaţiunea deformează regiunea în care s-a format, dar acestea pot cauza şi simptome neurologice periferice, prin compresie asupra unor nervi, pacienţii acuzând dureri, furnicături (parestezii), amorţeli (hipoestezii), ce pot culmina cu scăderea forţei musculare la acel nivel.

Diagnosticul este atât clinic, cât şi imagistic, chistul sinovial putând fi observat printr-o ecografie de părţi moi, dar în funcţie de particularităţile cazului pot fi utile şi radiografiile sau RMN.

Tratamentul poate fi atât conservator (non-chirurgical), cât şi chirurgical. În cazul tratamentului conservator se recomandă monitorizarea formaţiunii şi repausul articulaţiei timp de câteva zile. Dacă se masează formaţiunea, chistul se poate sparge, caz în care simptomele se remit, dar probabilitatea de a se reacumula lichid in interiorul chistului este foarte mare. Acelaşi risc există şi în cazul unei proceduri minim invazive, ce presupune aspiraţia lichidului sinovial din interiorul chistului, cu ajutorul unei seringi.

Tratamentul chirurgical, executat de către un chirurg plastician sau ortoped, este cel preferat. Acesta presupune excizia chirurgicala a chistului şi se realizează, de obicei, sub anestezie locală. Recuperarea este uşoară, în primele zile pacientul având un pansament voluminos sau o atelă pentru a împiedica mişcările din articulaţia afectată, dar mişcările vor fi reluate imediat ce sunt tolerate de către pacient.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *